sobota, 15 września 2012

Bułeczki maślane z kruszonką



Składniki:

Ciasto :
-4 szklanki mąki pszennej
-szklanka mleka
-1/3 szklanki cukru
-100g masła
-30g drożdży
-szczypta soli
-2 jaja

Kruszonka:
-200g mąki
-100g masła
-100g cukru


Przygotowanie kruszonki:

Do naczynia wsypujemy mąkę oraz cukier, zalewamy to roztopionym masłem i mieszamy.



Przygotowanie bułeczek : 

W ciepłym mleku (pół szklanki) rozcieramy drożdże z łyżką cukru i pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem , dodajemy przesianą mąkę , wyrośnięty rozczyn , resztę mleka, stopione masło i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki , kładziemy na papier do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy jajko z 2 łyżkami mleka i smarujemy tym nasze bułeczki oraz posypujemy je kruszonką . Pieczemy w temperaturze 180 stopni aż się zarumienią.


Smacznego ;)

2 komentarze:

  1. Mmmmm pycha na pewno kiedyś wybubóję !

    zapraszam do mnie :
    http://whereverigo1.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. No napewno wypróbuję ;)
    Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z blogiem :)

    http://stylishmammy.blogspot.ie/

    OdpowiedzUsuń