Składniki :
-długa bagietka
-2 piersi z kurczaka
-przyprawa do gyrosa/ kebaba
-olej
-żółty ser w kostce
-masło
Do przygotowania sosu czosnkowego:
-jogurt naturalny
-majonez
-czosnek granulowany
-sól
Przygotowanie:
Mięso kroimy w małą kostkę posypujemy obficie przyprawą do gyrosa i dodajemy łyżkę oleju , mieszamy i wstawiamy do lodówki na około godzinę . Po tym czasie smażymy mięso. Bagietkę przekrawamy podłużnie na pół , smarujemy masłem , dodajemy usmażone mięso i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 min.
Sos czosnkowy :
Do miseczki dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego, tyle samo majonezu i 2 łyżeczki czosnku granulowanego, mieszamy . Dodajemy 4 łyżki wody i doprawiamy szczyptą soli.
Zapiekanki po upieczeniu polewamy sosem czosnkowym.
SMACZNEGO ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz